Is er sprake van woningnood in Maastricht?

De studentenwoningmarkt in Maastricht wordt elk jaar drukker en drukker. In augustus en september zal het aanbod van beschikbare kamers zeer, zeer beperkt zijn en loop je de kans om geen woonruimte te vinden. Begin dus zo snel mogelijk met het zoeken naar woonruimte!

Zorg ervoor dat je je huisvesting regelt VOORDAT je naar Maastricht komt, anders zul je vrijwel zeker in de problemen komen bij het vinden van huisvesting na aankomst. Dit zal ook je studie ernstig beïnvloeden. En in die situatie wil je niet terecht komen.

Je kunt overwegen om een maand voor aankomst een kamer te huren, om er zeker van te zijn dat je woonruimte hebt na aankomst. Hoewel dit een dure oplossing lijkt, is het veel beter dan zonder onderdak in Maastricht te belanden en van het ene dure hotel naar het andere te hoppen. 

In april en mei is het veel gemakkelijker om woonruimte te vinden dan in juli, augustus en september. Als je later begint te zoeken, wees dan voorbereid op onderhuur of verblijf in een ho(s)tel voor een paar weken. Er is een overgangsperiode van het begin van de introductieweek INKOM tot halverwege september. Dan hebben de oude studenten hun huis nog niet verlaten en komen de nieuwe studenten aan. In deze periode is het erg druk op de woningmarkt, en kan het voor een nieuwe student bijna onmogelijk zijn om een kamer te vinden. Wij raden je aan om eerder een kamer te zoeken of een kamer in een ho(s)tel te boeken tot er later in september plaatsen vrijkomen. 

 

5 nuttige tips en waarschuwingen:

1. Fraude/Scams:

Jaarlijks ontvangt de politie Maastricht meldingen over woongerelateerde oplichting en frauduleuze activiteiten. Oplichters bieden (vaak via Social Media, voornamelijk Facebook) kamers aan die niet bestaan, niet van hen zijn, of al verhuurd zijn aan een andere student. Deze oplichting kan zeer kostbaar zijn.

Om te voorkomen dat je wordt opgelicht, kun je de volgende tips raadplegen:

Tips om woonfraude te voorkomen | !WOON (wooninfo.nl)

 

2. Couchsurfen:

Als  je niet optijd een accomodatie hebt gevonden, kun je als laatste optie de Sharing is Caring pagina op Facebook bekijken.


3. Match houses:

An alternative housing option that is available for students are the Match Houses: https://matchmaastricht.nl/projects/match-houses/. Here, you live for free, only paying for your service costs in exchange for 8 hours of volunteer work a week. You will work with your housemates on a project of your choosing to improve the neighbourhood where the house is. This is a great opportunity for students who are on a low budget and who want to give back to the community alongside their studies!

 

4. myMaastricht.nl:

Deze website biedt uitgebreide informatie over alles wat je moet regelen voor en na je komst als student in Maastricht, inclusief tips voor je zoektocht naar huisvesting. Het onderdeel huisvesting vind je hier: Huisvesting | mymaastricht.nl https://mymaastricht.nl/housing/

 

5. Huurcontract en rode vlaggen:

Nederlandse huurcontracten vallen onder de Nederlandse wet. Over het algemeen bieden zij een goede bescherming voor studenten. De Nederlandse wet is echter ingewikkeld en buitenlandse studenten zijn soms makkelijk op te lichten met allerlei illegale extra kosten zoals bemiddelings- of administratiekosten.

Om meer te weten te komen over 'red-flags' bij huurcontracten, bezoek:

Huurcontract (red flags) | mymaastricht.nl (https://mymaastricht.nl/housing/basics/rental-contract-red-flags/


Het Huurteam Zuid-Limburg biedt een gratis service om uw contract te controleren voor ondertekening: Huurteam Zuid-Limburg (huurteam-zuidlimburg.nl) https://huurteam-zuidlimburg.nl.

Zij kunnen je ook - gratis - helpen bij andere juridische kwesties met je verhuurder.

 

Wat is de gemiddelde huurprijs in Maastricht?

Voor een kamer betaal je gemiddeld €400,- per maand. Zoek je een studio dan zit je al snel tussen de €600,- en €900,-. Vanaf €900,- voor een appartement. 

 

Zijn er wachtlijsten?

In Maastricht wordt niet met wachtlijsten gewerkt. Alleen de woonruimtes van de woningcorporaties (Woonpunt, Maasvallei en Servatius) werken via inschrijflijsten die per week worden vrijgegeven. Hierbij heb je een hogere kans om een woonruimte te krijgen wanneer je langer staat ingeschreven.

De woonruimtes die aangeboden worden op de particuliere markt zijn vrij toegankelijk. Deze woonruimtes kunnen onbeperkt bekeken worden en elke eigenaar mag zelf zijn selectieproces bepalen.

 

Is er een voorkeursbehandeling bij Maastricht Housing voor mindervaliden studenten of topsporters?

Als je van mening bent dat vanwege medische redenen of door een topsportstatus een voorkeursbehandeling bij Maastricht Housing zou moeten ontvangen, dien je contact op te nemen met de relevante afdeling van de universiteit.

Voor topsporters contacteer je UM Sports: umtopsports@maastrichtuniversity.nl
Neem voor een voorkeursbehandeling vanwege medische redenen contact op met het ondersteuningsbureau voor mindervaliden: disability@maastrichtuniversity.nl