Academie Beeldende Kunst HZ in Maastricht

Academie Beeldende Kunst HZ in Maastricht

Herdenkingsplein 12
6211 PW Maastricht
Nederland

Beeldende Kunst

This world needs us!
Waarom? Omdat beeldende kunstenaars de wereld beter en mooier kunnen maken. Bij de opleiding Autonome Beeldende Kunst krijg je alle ruimte om jezelf te ontwikkelen tot beeldend kunstenaar. Je leert werken met een groot aantal materialen en technieken, waaronder nieuwe media. Je krijgt een breed inzicht in de beeldende mogelijkheden van 2D-, 3D- en 4D-vormgeving.

Wat houdt de opleiding in?
Als je komt studeren bij de opleiding beeldende kunst, dan kom je terecht in een inspirerende omgeving waar dingen worden gemaakt, niet nagemaakt. Een omgeving waar mensen hebben gekozen voor beeldende kunst. Mensen die dingen onderzoeken, van zichzelf vindingrijk zijn en vaak opvallen door de originele manier waarop ze tegen dingen aankijken. Mensen die ook ambitieus durven te zijn, gedisciplineerd en veeleisend. Een omgeving waar wordt nagedacht over wat kunst eigenlijk is en wat je er mee wil. Je komt terecht in een omgeving waar je kennis maakt met het werkveld en waar je je toegang krijgt tot de professionele kunstwereld. Het is dus niet alleen een opleiding, maar ook een plaats waar je zelfstandig, van binnenuit en in je eigen tempo kan werken aan je kunstenaarschap. 

Wat kun je worden?
Na deze opleiding ben je officieel beeldend kunstenaar. Je kunt het kunstenaarsschap op verschillende manieren tot uiting laten komen. Naast je werk als autonoom beeldend kunstenaar, kun je bijvoorbeeld ook optreden als creatief denker in organisaties, tentoonstellingen en kunstmanifestaties samenstellen of actief zijn als kunstcriticus.

Wat is je kans op een baan?
Voor een kunstenaar liggen de banen niet voor je voor het oprapen. Sowieso werken kunstenaars nauwelijks in loondienst, maar meestal als zelfstandige. Je verdient je geld door het verkopen van je kunstwerken of het maken van creaties in opdracht. Afgestudeerden van de kunstacademie kiezen ook vaak voor een gecombineerde carrière: de ene helft van hun tijd oefenen ze hun kunstzinnige beroep uit, de andere helft besteden ze aan een bijbaan. Meestal zijn dat banen in een andere sector.