Hoe kan ik een kamer vinden als ik niet naar Maastricht kan komen voor een bezichtiging?

De meeste verhuurders van woonruimtes voor studenten bieden hun kamers aan via Maastricht Housing (www.maastrichthousing.nl) of andere websites zoals Pararius (www.pararius.nl) of Kamernet (www.kamernet.nl). Ook via Facebook worden kamers aangeboden, bijvoorbeeld via https://www.facebook.com/groups/116816401678059/

Voor de meeste verhuurders geldt dat zij hun online informatie prima op orde hebben en dat het aanbod ook zonder eventuele bezichtiging ter plaatse beoordeeld kan worden. Indien de verhuurder een verzoek tot bezichtiging afslaat i.v.m. mogelijk besmettingsgevaar, vraag dan of de verhuurder een videopresentatie van de woonruimte(s) heeft of dat een video-afspraak (Skype, Zoom, etc.) in de woonruimte mogelijk is. Overigens organiseren sommige verhuurders nog steeds één-op-één bezichtigingen met studenten.

Wat als ik nu een huurcontract afsluit en ik kan niet komen in september bijv. door reisbeperkingen i.v.m. COVID-19 of omdat ik niet tijdig over de vereiste documenten voor inschrijving voor mijn studie kan beschikken (diploma/visum/taaltoetsen, etc.)?

Met het afsluiten van een huurovereenkomst ga je een juridisch contract aan met de verhuurder met allerlei rechten en plichten. Zorg er daarom voor dat de verhuurder duidelijkheid geeft over de annuleringsgronden en - voorwaarden en het moment tot wanneer (kosteloze) annulering uiterlijk mogelijk is. Zorg ervoor dat dit goed schriftelijk wordt vastgelegd in je contract of op een andere officiële wijze (e-mail of brief van verhuurder, etc.). Dit voorkomt gedoe achteraf en geeft je de geruststelling dat als je om welke reden dan ook niet naar Maastricht kunnen komen, de huurovereenkomst door jou opgezegd mag worden. Is dit niet goed vastgelegd, dan loop je het risico dat de verhuurder eist dat je het contract nakomt en alle huur betaalt, ook als je niet naar Maastricht kunt komen. Of, en onder welke voorwaarden, een verhuurder in jouw geval mee wil werken aan het vastleggen van annuleringsgronden en –voorwaarden, is een afspraak tussen jou en de verhuurder. De ervaring leert dat verhuurders hier heel verschillend mee omgaan. Daarom des te belangrijker dat je hier voldoende aandacht  aan geeft.

Voor meer vragen over rechten en plichten van huurders en verhuurders en over de inhoud van huurovereenkomsten, kun je je wenden tot de Housing Helpdesk: www.housinghelpdesk.nl. Ook wanneer je na het sluiten van het contract nog vragen hebt, kun jij je tot deze helpdesk wenden voor advies of juridische ondersteuning.

Waar kan ik meer informatie vinden over hoe ik het beste mijn zoektocht naar woonruimte kan aanpakken?

Op de website https://mymaastricht.nl/get-settled/housing/ vindt je de beste informatie over het zoeken en vinden van een woonruimte. Je vindt hier ook informatie over rechten en plichten, kosten, etc. Je kunt je zoektocht het beste starten via het platform met de grootste aanbod aan woonruimtes: www.maastrichthousing.nl. Voor een eenmalige bijdrage van €35 heb je toegang tot al het aanbod van woningcorporaties, meer dan 85% van het aanbod van particulieren en alle 930 gemeubileerde kamers van Maastricht University Guesthouse.

Als ik vragen heb over het vinden van geschikte huisvesting die online niet worden beantwoord, waar kan ik dan om hulp vragen?

Je kunt met vragen altijd contact opnemen met de helpdesk van Maastricht Housing. Ze zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30 -17.00 uur bereikbaar via:

Tel: 0031 (0)43 3885300
E-mail: info@maastrichthousing.com

De medewerkers van de helpdesk helpen je graag bij je zoektocht naar een leuke plek in Maastricht.